domingo, 20 de febrero de 2011

Descartes

Segona meditació:

"Me he convencido de que no hay nada en el mundo, ni cielo, ni tierra, ni mente, ni cuerpo. ¿Implica ello que yo tampoco exista? No: si hay algo de lo que esté realmente convencido es de mi propia existencia. Pero hay un engañador de poder y astucia supremos que me está confundiendo deliberada y constantemente. En ese caso, y aunque el engañador me confunda, sin duda, yo también debo existir... la proposición "yo soy", "yo existo", es necesariamente cierta para que yo la exprese o algo confunda mi mente."

En aquest fragment de la segona meditació de Descartes, s’observa com s’arriba a la primera veritat el “cogito ergo sum”. Per arribar-hi, en primer lloc ha calgut dubtar de tot per a trobar quelcom que resistís el dubte i es mostres de forma clara i distinta. Aquest dubte, ha provat que jo dubto per tant existeixo, en conseqüència, la meva existència és mostra clara i distintament. D’una forma indubtable.

Com a exemple,Descartes, proposa l’estudi d’un tros de cera. Defensa que la percepció que en tenim amb els sentits no esdevé suficient per a determinar que la coneixem amb certesa absoluta perquè si escalfem el tros de cera observat, les seves característiques (sensibles) varien. Aleshores, és quan recorrem  a la raó, (les idees) per aconseguir el coneixement vertader.






Robert Pruna

 

1 comentario:

  1. Cal dir, que l'afirmació en si de "penso, després existeixo", no es compleix fins que no es pot demostrar l'existència de Déu.
    Per corroborar-ho, Descartes utilitza l'argument ontològic de Sant Anselm, basant-se en l'anàlisi de les nostres idees.
    Conclueix que com que Déu és un ésser perfecte, no el podem haver creat nosaltres, igual que tampoc pot haver vingut ni de nosaltres mateixos ni del món exterior, i que per tant, només pot venir d'ell mateix, és una idea innata.
    Tanmanteix, Déu és el que implanta les idees innates en la nostre ment i per això són clares i distintes.- La demostració de l’existència de Déu desfà la hipòtesi del Geni Maligne.
    Havent demostrat l'existència de Déu, desfà la hipòtesi del Geni Maligne.


    Clara Esquerra

    ResponderEliminar